Duurzaamheid in optima forma

Optima Forma is gevestigd in een bijzonder duurzaam pand.
Tijdens de grondige renovatie en uitbreiding tussen maart 2018 en februari 2019 heeft duurzaamheid een centrale rol gespeeld. 
 

Onderstaande beelden laten zien welke maatregelen zijn genomen.

Vanzelfsprekend bent u van harte welkom om tijdens een rondleiding alle aspecten van het vrijwel energieneutrale pand te bekijken.
 

Isoleren is de eerste stap op weg naar duurzame huisvesting.

Het dak is geheel voorzien van hoogwaardige PIR isolatie. De kruipruimte is rondom volledig geïsoleerd en in de staalconstructie is op tal van plaatsen een koudebrug onderbreking aangebracht.

De gehele gevel van het pand bestaat uit glas. Daarom is voor triple glas gekozen, samengesteld volgens een zeer geavanceerd 'recept'. Verschillende coatings werken samen om 's winters de kou en 's zomers juist de warmte buiten te houden.

 

Isoleren is ventileren...

Een gezond werkklimaat valt of staat met goede ventilatie, zonder tocht.
De Air Socks die aan het plafond hangen verversen een enorme hoeveelheid lucht zonder merkbare luchtverplaatsing. De ventilatie is CO2 gestuurd zodat de capaciteit wordt afgestemd op de hoeveelheid aanwezige mensen.

In een speciaal voor dit doel geplaatste kelder bevindt zich de volledige klimaat installatie. Het warmtewiel (rechts) garandeert minimaal energieverlies bij optimale ventilatie.
 

De warmtepomp (midden) zorgt samen met vloerverwarming of -koeling voor een aangename temperatuur. Zes 100 meter diepe bodemlussen in de voortuin zorgen voor de warmte- en koudeopslag.

In het streven naar maximale duurzaamheid is gekozen voor vloertegels gemaakt van gerecyclede vloerbedekking.

 

Momenteel zorgen 54 zonnepanelen voor de energie opwekking, indien nodig kan dit aantal verhoogd worden tot 71. De zonnepanelen zijn in Den Haag gemaakt en voorzien van 'optimizers'. Opbrengst en verbruik kan 'real-time' worden bekeken.

De gehele installatie is voorzien van opnemers en detectiepunten. 
Geavanceerde, zelflerende regeltechniek en een 'web-based' beheersmodule zorgen voor een optimale inzet van de beschikbare energie.
 

Vanzelfsprekend is alle verlichting uitgevoerd in LED.
Door de centrale bediening en dimbaarheid kan de verlichting worden afgestemd op het beschikbare omgevingslicht. Waar dat handig is wordt het licht bediend door bewegingsmelders.
 

Geheel in lijn met de energie transitie is het pand van Optima Forma 'gas vrij'.
De gasmeter heeft dan ook na ruim 30 jaar trouwe dienst het veld moeten ruimen.
In plaats daarvan zorgen de zonnepanelen op een zonnige dag voor een opbrengst die 25% groter is dan de behoefte. Zelfs als er een auto aan de laadpaal is verbonden.

Bezoekers die in een (semi) elektrische auto komen kunnen gratis gebruik maken van de oplaadgelegenheid.

En dat mag u als een uitnodiging beschouwen. Graag zelfs.

 

Onlangs heeft Opmeer papier pixels projecten een artikel geschreven in hun blad 'Opmerkelijk'. Lees het hier.

Overdag is het pand waarin Optima Forma is gevestigd onopvallend en gaat het vrijwel volledig op in de omgeving. Tijdens de kortere dagen rond de jaarwisseling valt de zonsopkomst en -ondergang binnen de openingstijd.

Het effect hiervan willen we u niet onthouden...
 

Fotografie: Lucas van der Wee, www.lucasvanderwee.nl

Ontwerp: PLaN! Ontwerpburo. www.planontwerp.nl